Quantcast
Channel: Λουκέτο –Το Χρήμα

Ακόμη ένα σιδερένιο λουκέτο στο Βόλο

0
0

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αλλά οι δεκάδες εργαζόμενοι διατηρούσαν μια κρυφή ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να σώσουν τις δουλειές τους. Τελικά διαψεύσθηκαν. Η διοίκηση της εταιρείας  Λεβεντέρη ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του τμήματος παραγωγής συρμάτων και συρματόσχοινων στην Α΄Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Η διαρκώς φθίνουσα παραγωγή του εργοστασίου , το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του, οι συσσωρευμένες ζημιές επί μία συνεχή δεκαετία και το διαρκώς επιδεινούμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, οδήγησαν στο λουκέτο , παρά τη συνεχή προσπάθεια της διοίκησης με τη λήψη ηπιότερων μέτρων. Από το 2013 το εργοστάσιο λειτουργούσε με πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας προκειμένου να μη προχωρήσει σε απολύσεις. Κατόπιν ακολούθησε τη λύση των απολύσεων ώστε να διασφαλιστούν οι υπόλοιπες θέσεις και η προοπτική της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες δεν επέφεραν τα προσδοκώμενα, με αποτέλεσμα την απόφαση για οριστικό λουκέτο στην παραγωγική μονάδα του Βόλου, αυξάνοντας τον αριθμό των απολυμένων και ανέργων στην περιοχή…


Μπήκε το πρώτο λουκέτο για φοροδιαφυγή

0
0

Δεν άργησε να μπει το πρώτο λουκέτο για φοροδιαφυγή που μπήκε σήμερα Σάββατο 06/08, σε κάβα ποτών στα Άνω Πατήσια, μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για κλείσιμο των καταστημάτων για 48 ώρες, για μη έκδοση αποδείξεων.

Ο κ. Πιτσιλής έχει δηλώσει ότι το σχέδιο 30.000 ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, σε όλη την επικράτεια, έχει «πρωταρχικό στόχο να περάσει το μήνυμα ότι η Γενική Γραμματεία είναι παρούσα και θα είναι παρούσα σε όλη την τουριστική περίοδο».

Παράλληλα έχει χαρακτηρίσει το 48ωρο λουκέτο στα καταστήματα ως «μέτρο παραδειγματισμού».

 

Ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να φοβούνται τους «ράμπο» της ΓΓΔΕ

0
0

Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η ΓΓΔΕ απέστειλε αυστηρές οδηγίες και βάζει στο στόχαστρο επιχειρήσεις με παραβατικό φορολογικό παρελθόν, με σωρευμένες οφειλές προς το Δημόσιο ή εκείνες που ανήκουν σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, καθώς και εκείνες που απαλλάχθηκαν το 2014 από την υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων πελατών κλπ είναι που μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο, όπως φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, κλινικές και θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, χώροι στάθμευσης, συνεργεία αυτοκινήτων, γιατροί και οδοντίατροι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή, ακριβώς επειδή όμως τέτοια βιβλία δεν τηρούνται πια, οι ελεγκτές έχουν πάρει εντολή να «κόβουν» κίνηση έξω από τέτοιες επιχειρήσεις και γραφεία, να βλέπουν ποιοι βγαίνουν και να τους ρωτούν αν πήραν απόδειξη. Αν οι εξερχόμενοι πελάτες πουν ότι δεν πήραν απόδειξη, τότε πρέπει να κάνουν έφοδο στην επιχείρηση για έλεγχο.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης ορίζονται σε τουλάχιστον 250 ευρώ, αν και στις περιπτώσεις όπως των ιατρών που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ δεν επιβάλλεται καν πρόστιμο. Όλοι όμως όσοι εντοπίζονται θα μπαίνουν σε «μαύρη» λίστα για να υποστούν πλήρη έλεγχο, με διασταυρώσεις στο τζίρο που δηλώνουν, στις δαπάνες που εμφανίζουν και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν.

Μάλιστα, οι ποινές μπορεί να φτάσουν και το 6μηνο λουκέτο για όσους επιχειρηματίες αρνούνται τον έλεγχο, απειλούν τους ελεγκτές ή υποπίπτουν στα ίδια παραπτώματα σε συνεχόμενους ελέγχους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις που ελέγχονται, μπαίνουν στο στόχαστρο των εφοριακών:

Α) με βάση τα στοιχεία και το αρχείο από ευρήματα παλαιότερων ελέγχων, που τηρούνται στο σύστημα ELENXIS

Β) μετά από καταγγελίες φορολογουμένων ή άλλες πληροφορίες που περιέρχονται στην υπηρεσία

Γ) από επιλογή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας, που γνωρίζει ενδεχομένως καλύτερα «πρόσωπα και πράγματα» στην περιοχή ευθύνης του.

Φοροσαφάρι για τα ύποπτα POS

Έκτακτες οδηγίες δόθηκαν στους ελεγκτές και για τα «ύποπτα» μηχανήματα αποδοχής καρτών που στέλνουν λεφτά σε ξένες τράπεζες, παρακάμπτοντας τα capital controls, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες καρπώνονταν τον ΦΠΑ.

Οι οδηγίες προβλέπουν την καταγραφή του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που εγκατέστησε το μηχάνημα POS στην επιχείρηση, ενώ επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU».

Παράλληλα, οι εφοριακοί έχουν εντολή να διενεργούν συναλλαγές μικρών ποσών (20-30 λεπτά) με τα POS, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι συνδεδεμένα με ξένη τράπεζα.

«Λουκέτο» σε 15 καταστήματα βάζει η Perry Ellis

0
0

«Λουκέτο» σε 15 υποκαταστήματά της αποφάσισε να βάλει η Perry Ellis, μετά τη μείωση των πωλήσεων κατά 5,5% στο β’ τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, η απόφαση αντανακλά τη στροφή των πελατών προς τις διαδικτυακές αγορές.

Το κλείσιμο των καταστημάτων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, σε βάθος 18 μηνών. Η εταιρεία πάντως, δεν διευκρίνισε εάν θα προκύψουν απολύσεις εργαζόμενων. Σημειώνεται ότι στο β’ τρίμηνο, η Perry Ellis εμφάνισε ζημιές 4,4 εκατ. δολαρίων έναντι 2,8 εκατ. δολαρίων το 2015, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν στα 201,7 εκατ. ευρώ.

Ποιος έβαλε λουκέτο στον Ελευθερουδάκη

0
0

Η οικονομική κρίση που «βυθίζει» την Ελλάδα εδώ και 8 χρόνια έχει οδηγήσει πολλές ιστορικές επιχειρήσεις της χώρας να βάλουν λουκέτο, καθώς πλέον η έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση «στραγγαλίζουν» τους ιδιοκτήτες διαμορφώνοντας ένα δυστοπικό μέλλον. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας με αφορμή το κλείσιμο του ιστορικού Ελευθερουδάκη έσπευσε να προειδοποιήσει πως την τύχη του ιστορικού οίκου θα έχουν κι άλλες επιχειρήσεις στη χώρα αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΣΑ Νικόλαος Κογιουμτσής τονίζει ότι «μετά από λειτουργία 100 χρόνων στο χώρο του βιβλίου και για 21 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με διάρκεια και συνέχεια, ακολουθώντας πιστά τα διαγράμματα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, δυστυχώς με τη συνεχόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών,  την έλλειψη ρευστότητας, την υπερφορολόγηση και την εφαρμογή των Capital Controls, οδηγήθηκε όπως και τόσες άλλες επιχειρήσεις σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει τη δυσκολία ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στις αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις, το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον που βιώνουν καθημερινά, την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας που από μία λάθος οικονομική και επιχειρηματική πολιτική θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περισσότερα λουκέτα».

Κατέβασε ρολά η International Life

0
0

Tο κλείσιμο της International Life ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Φ. Μπράβος, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε τη διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρίας στον Ασφαλιστικό Διαχειριστή κ. Ιωάννη Περιστέρη, αφαιρώντας τις εκτελεστικές αρμοδιότητες των μελών του ΔΣ.

Σε ανακοίνωση – επιστολή του ο κ. Μπράβος αναφέρει ότι θα συνεχίσει την πορεία του στην ασφαλιστική αγορά «χτίζοντας κάτι νέο, μια νέα εταιρία πωλήσεων». Παράλληλα, διαβεβαιώνει για την προσπάθεια διασφάλισης ασφαλισμένων και εργαζομένων.

24.300 λουκέτα σε 9 μήνες «σκοτώνουν» την αγορά

0
0

«Κρανίου τόπος» θυμίζει η αγορά στην Ελλάδα καθώς το επιχειρείν πλήττεται από την υπερφορολόγηση αλλά και την έλλειψη ρευστότητας που έχει οδηγήσει και στην εκρηκτική μείωση της κατανάλωσης φέρνοντας τους επιχειρηματίες στα όρια τους.

Το λουκέτο δείχνει σαν την πλέον πιθανή κατάληξη καθώς  πολλαπλασιάζονται και αριθμητικά ξεπερνούν αυτά που καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν είχαν τεθεί σε ισχύ και τα capital controls.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού  Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 ως προς την ίδρυση και τη διακοπή της λειτουργίας επιχειρήσεων ήταν συγκριτικά κατά πολύ χειρότερο από τα αντίστοιχο διάστημα του 2015 ενώ ως προς το σύνολο, οι διαγραφές ξεπερνούν τις εγγραφές (21.654 εγγραφές – 24.330 διαγραφές).

Στο μέτωπο των διαγραφών το πρώτο εννεάμηνο  καταγράφεται αύξηση 33,35%, ή 24.330 κλειστές επιχειρήσεις, έναντι 18.245 την ίδια περίοδο το 2015.

Οι νέες εγγραφές σε σχέση με το 2015, μειώνονται κατά 10,41% περιοριζόμενες σε 21.657, έναντι των 24.174.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων υποχώρησε το 2016 στις 14.335 από τις 17.359 το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αντίθετα οι ιδρύσεις Ανωνύμων Εταιρειών (434 έναντι 453) υπέστησαν μικρή υποχώρηση, όπως και των ΕΠΕ (324 έναντι 336), ενώ ως προς την ίδρυση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων (ΙΚΕ) καταγράφεται μία αισθητή αύξηση το 2016 (3.454 έναντι 2.887).

Ωστόσο, ακόμη και οι ΙΚΕ, που θεωρούνται οι πλέον δημοφιλείς- γνωστές και ως εταιρείες του ενός 1 ευρώ έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα 420 ΙΚΕ έβαλαν λουκέτο έναντι 153 το ίδιο διάστημα του 2015.

Ως προς τις διαγραφές, αριθμητικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς το 2016 εκτοξεύονται στις 16.587 έναντι 12.331 το 2015. Ισχυρές ωστόσο είναι οι απώλειες για τις Ανώνυμες Εταιρείες, ο αριθμός των οποίων διέκοψε τη λειτουργία τους έφθασε τις 636, έναντι των 474 λουκέτων ΑΕ το 2015. Ομοίως αυξημένες είναι και οι διαγραφές των ΕΠΕ, όπου το εννεάμηνο του 2016 φθάνουν τις 1.474, έναντι 831 το 2015.

«Βόμβα» στην αγορά – Λουκέτο σε γνωστό εργοστάσιο

0
0

«Βόμβα» στην αγορά!

Στο κλείσιμο και της τελευταίας παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες η PepsiCo-ΗΒΗ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενημερώθηκαν σήμερα Δευτέρα οι 65 εργαζόμενοι από την εταιρεία για το κλείσιμο της μονάδας στα Οινόφυτα και τους προτάθηκε σχέδιο απορρόφησής τους από την εταιρεία Tasty Foods που ανήκει στον ίδιο όμιλο, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα αποχώρησης με ένα σημαντικό πακέτο έξτρα απολαβών.

Η τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς θα πραγματοποιείται στο εξής με εισαγωγές από εταιρείες της αμερικανικής πολυεθνικής στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η ΗΒΗ Παναγόπουλος ιδρύθηκε το 1926, όταν ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι και την ονόμασε HBH για να θυμίζει τη μικρή θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με το νέκταρ.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, διαμορφώνεται μία ολοκληρωμένη επιχείρηση εξαγοράζοντας το εργοστάσιο εμφιαλώσεως του φημισμένου νερού πηγής Καραντάνη στο Λουτράκι και δημιουργώντας τις εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

To 1973, η εταιρεία ΗΒΗ-Παναγόπουλος αποκτάει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα και το 1989, εξαγοράζεται από την PepsiCo και μετονομάζεται σε PepsiCo-HBH.

Πηγή: Paraskhnio.gr


«Λουκέτο» σε κέντρο που εμφανιζόταν γνωστός τραγουδιστής

0
0

Η φοροδιαφυγή τείνει να γίνει…κανόνας ειδικά στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ενδεικτικό είναι πως κάθε μέρα σφραγίζονται όλο και περισσότερα καταστήματα για μη έκδοση αποδείξεων.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε νησιά και όχι μόνο, διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις, με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» για 48 ώρες σε αρκετές επιχειρήσεις.

Μεταξύ αυτών και σε νυχτερινό κέντρο στη Ζάκυνθο όπου τραγουδούσε ο Πάνος Κιάμος. Οι ελεγκτές, στο πλαίσιο των εφόδων για φορολογικούς ελέγχους, εισήλθαν στο μαγαζί ως θαμώνες στις 5 το πρωί και διαπίστωσαν πως δεν είχαν κοπεί 27 αποδείξεις συνολικού ποσού 3.500 ευρώ και ως εκ τούτου σφράγισαν την επιχείρηση για 48 ώρες.

Πέρα από το νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε ο Κιάμος, στη Ζάκυνθο μπήκε 48ωρο λουκέτο και σε 2 εστιατόρια σε Πλάνο και Λαγανά που δεν είχαν κόψει 22 και 16 αποδείξεις αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σφράγισαν τα εξής καταστήματα:

Στη Σαντορίνη, σε κέντρο αισθητικής και σε κατάστημα με σουβενίρ δίπλα στο τελεφερίκ
Στην Ύδρα, σε μπαρ που δεν είχε κόψει 15 αποδείξεις
Στο Μοσχάτο, σε ψητοπωλείο για 29 αποδείξεις
Στη Μύκονο, σε καφέ μπαρ

Μόνον την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι στις 100 επιχειρήσεις οι 66 φοροδιαφεύγουν ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Ηράκλειο Κρήτης, με τα ποσοστά παραβατικότητας να ανέρχονται σε 77,5% και ακολουθεί η Αττική με 73%, η Θεσσαλονίκη με 61% και η Πάτρα με 50%.

Γαϊδουρονήσι: Οριστικό λουκέτο στις καντίνες

0
0
Εφοδιασμένοι με νερό, τρόφιμα αλλά και ομπρέλες θα πρέπει να είναι πλέον όσοι Έλληνες και ξένοι τουρίστες  επισκέπτονται την νήσο Χρυσή, ή Γαϊδουρονήσι, καθώς φαίνεται ότι μπαίνει ένα οριστικό τέλος στα όσα διαδραματίστηκαν το φετινό καλοκαίρι με τις καντίνες να κλείνουν για διάφορες φορολογικές παραβάσεις και μετά από λίγο να ανοίγουν και πάλι…

Την Πέμπτη (14/9) το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Ιεράπετρας με την οποία ζητούσε ανάκληση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που έδινε προσωρινή άδεια για να λειτουργήσουν οι καντίνες αλλά και οι ομπρέλες μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου και έτσι πλέον, οι καντίνες του συγκεκριμένου επιχειρηματία θα κλείσουν οριστικά, όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις της σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Χρύσα Χατζημαρκάκη.

Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα επικρατούσε έλλειψη συντονισμού από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στη Χρυσή όπως και ένα απίστευτο αλαλούμ στην εφαρμογή της νομοθεσίας με τις καντίνες να κλείνουν και μετά από λίγες ημέρες να ανοίγουν και πάλι, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας  τον περασμένο Ιούλιο όπου διαπιστώθηκε από ελεγκτές του ΑΑΔΕ ότι ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείτο στη Νήσο Χρυσή δεν είχε εκδώσει 16.546 αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε πάρει διαστάσεις αφού οι τέσσερις καντίνες λειτουργούσαν παράνομα, καθώς ο επιχειρηματίας δεν είχε λάβει καν μέρος στον διαγωνισμό για την εγκατάσταση της επιχείρησής του στο νησί, ενώ οι καντίνες είχαν σφραγιστεί από τον δήμο Ιεράπετρας από τις αρχές Ιουνίου οι οποίες όμως συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά!

Τελικά οι καντίνες σφραγίστηκαν ξανά ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα άνοιξαν και πάλι.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου είχε βγάλει απόφαση η οποία επέτρεπε να λειτουργήσουν ξανά οι καντίνες αλλά και οι ομπρέλες που είχαν σφραγιστεί μετά την διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.

Έτσι ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή προχώρησε και πάλι στο άνοιγμά τους. Ωστόσο στις αρχές Σεπτεμβρίου κλιμάκιο από την Αστυνομία, τη ΔΟΥ Λασιθίου και Λιμενικούς, πήγε και έβαλε λουκέτο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κι αυτό γιατί νωρίτερα έγινε δίκη που εκκρεμούσε για φορολογικές υποθέσεις του επιχειρηματία, την οποία τελικά έχασε. Το κλιμάκιο πήγε με το σκάφος του λιμενικού στη Χρυσή και μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε σφράγισε καντίνες και ομπρέλες  όμως για  11 μέρες.

Στο ενδιάμεσο ωστόσο και πριν περάσουν οι έντεκα ημέρες ο δήμος Ιεράπετρας σε μια προσπάθεια να μην λειτουργήσουν χωρίς άδεια οι καντίνες (μετά το διάστημα των 11 ημερών) έκανε αίτηση για ανάκληση της απόφασης του δικαστηρίου, όπου τελικά έγινε δεκτή από το δικαστήριο και έτσι φαίνεται ότι πλέον μπαίνει ένα τέλος στα όσα επεισοδιακά γεγονότα συνέβησαν στη Χρυσή το φετινό καλοκαίρι.

Πηγή: www.ekriti.gr





Latest Images